চিঙৰা, জেলেবি, পোহা, আৰু কচৰীৰ পৰা এনে বহুতো ব্যঞ্জন আছে যিবোৰ মানুহে খাবলৈ বাজেট বা প্ৰিয় দোকানৰ দূৰত্ব নাচায়। ( Assamese Health Tips )
এনেদৰে,পানীপুৰী', চাট আৰু পকোৰীৰ বাবে মানুহৰ চাহিদাও যথেষ্ট অধিক। পানীপুৰী', চাট, পকোৰী, ইত্যাদি মহিলাসকলৰ প্ৰিয় বস্তু। সেইবোৰ ইমান সু-সাস্বাদু হৈ যে, নামটো শুনিলে যিকোনো লোকৰ মুখত পানী আহি যাব পাৰে।
যদিও বজাৰত পিজ্জা, বাৰ্গাৰ আৰু পাষ্টাৰ দৰে বিদেশী ব্যঞ্জনৰ চাহিদা বৃদ্ধি পালেও কিন্তু মানুহৰ মাজত পানীপুৰী'ৰ সমাদৰ যথেষ্ট বেছি দেখা পোৱা যায়। বহুতো খাদ্য ব্লগাৰে বিশ্বাস কৰে যে, পানীপুৰী' প্ৰাচীন কালত বিহাৰ আৰু মগধ অঞ্চলৰ পৰা উদ্ভাৱন হৈছিল।
পানীপুৰী'ৰ সোৱাদ একেই কিন্তু ঠাই বিশেষে ইয়াক বিভিন্ন নামেৰে জনা যায়। ইয়াৰ পুৰণি নাম কি আছিল, সেয়া কোৱা কঠিন, কিন্তু ইয়াৰ এটা পুৰণি নাম ফুলকি বুলিও কোৱা হয়। আপোনাৰ প্ৰিয় পানীপুৰী'ক ভাৰতত বিভিন্ন নামেৰে জনা যায়।
উত্তৰ প্ৰদেশত বিশেষ কৰি অৱধ বেল্টত ইয়াক পানীৰ বাটাশ্বে বুলি কোৱা হয়। উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাহিৰে ইয়াক কৰবাত পাটাচী বুলিও কোৱা হয়। কিছুমান ঠাইত পানীপুৰী'ক- গুপ্তচুপ, গোলগপ্পা, ফুলকি আৰু ডাম্পলিং বুলিও কোৱা হয়।
ভাৰতবৰ্ষত মহাভাৰতৰ সময়ৰে পৰা পানীপুৰী' প্ৰচলিত আছে। অৰ্থাৎ প্ৰাচীন কালৰ কথা কলে এটা বিশ্বাস অনুসৰি- এবাৰ কুন্তিয়ে তাইৰ নতুন বোৱাৰী দ্ৰুপদী অলপ ময়দা আৰু আলু দিছিল। আৰু কৈছিল যে, ইয়াৰ পৰা কিবা এটা বনোৱা! যিয়ে পাণ্ডৱসকলৰ পেট ভৰাই তোলে। এইটো বিশ্বাস কৰা হয় যে, দ্ৰৌপদীয়ে অতি কম সামগ্রী ব্যৱহাৰ কৰি পানীপুৰী' প্ৰস্তুত কৰিছিল। কিন্তু সময় যোৱাৰ লগে লগে সোৱাদো সলনি হৈছিল পানীপুৰী'ৰ। ঠাই বিশেষে নামৰ সমান্তৰালৈকে সোৱাদৰো তাৰতম্য ঘটিছিল। ( Assamese Health Tips )
আজিও সৰু ষ্টল ৰেল'ত হেম্প পানী, পুদিনা পানী, মিশ্ৰিত পানীৰ দৰে বহুতো ফ্লেভাৰ আছে। একে সময়তে আপোনাৰ পানী সম্পূর্ণ মাৰ্গাৰিটা চকলেট ৱাটাৰ পুৰী আৰু ৱাটাৰ পুৰী শ্বটবোৰো অতি জনপ্রিয় হৈ পৰিছে। আপুনি পানী পুৰীক উচ্চ কেলৰি যুক্ত খাদ্যৰ তালিকাত ৰাখিব পাৰে এখন প্লেটত ৪-৬টুকুৰাত প্ৰায় ১০০কেলৰি থাকে। এইটো কেৱল সোৱাদ আৰু ফ্লেভাৰৰ বাবে খোৱা নহয়। পানীপুৰী'য়ে মুখৰ আলচাৰৰ পৰা সকাহ দিব পাৰে।
বিশেষজ্ঞৰ মতে ফুস্কাই শৰীৰৰ ওজন হ্ৰাস কৰাত যথেষ্ট কাৰ্যকৰী। ইয়াক খোৱাৰ ফলত শৰীৰক যথেষ্ট কেলৰি প্ৰদান কৰে আৰু পেট দীঘলীয়া সময়ৰ বাবে ভৰি থাকে। ফুস্কা খোৱাৰ লগতে, প্ৰতিদিনে ব্যায়াম আৰু খোজ কঢ়াটো অতিকৈ প্ৰয়োজনীয়। আনকি মুখত আলচাৰ হ'লে ফুস্কাৰ লগত পৰিৱেশন কৰী পানীৰ তীক্ষ্ণতা আৰু টেঙা প্ৰভাৱে ফোঁহা আঁতৰ কৰাত সহায় কৰে। অৱশ্যে ইয়াক অত্যাধিক হাৰত খোৱাটো উচিত নহয়।
ফুস্কাৰ লাভালাভবোৰৰ বিষয়ে ক'ব গ'লে ই এচিডিটিৰ পৰা সকাহ দিয়ে। লগতে ময়দাৰে বনোৱা পানীপুৰীৰ সৈতে পৰিৱেশন কৰা পানীত জালজিৰা, পুদিনা, কেঁচা আমৰ গুড়ি, ক'লা নিমখ, জালুক, জিৰা গুড়ি আৰু সাধাৰণ নিমখ মিহলি হৈ থাকে। এই সকলোবোৰ বস্তুৰ মিশ্ৰণে কেইমিনিটমানৰ ভিতৰতে এচিডিটিৰ পৰা পৰিত্ৰাণ কৰে।
গৰমৰ সময়ছোৱাত আপুনি অত্যাধিক হাৰত পানী সেৱন কৰি মানুহ বিৰক্ত হৈ পৰে। ইয়াৰ সলনি যদিহে আপুনি ঘৰত বনোৱা ফুস্কা আৰু ইয়াৰ লগত খোলা পানী সেৱন কৰে আপুনি সম্পূৰ্ণ সতেজ অনুভৱ কৰিব।
ফুস্কাৰ পানীয়ে হজম শক্তি উন্নত কৰাত সহায় কৰে। ইয়াত থকা পদিনা পাতবোৰ এণ্টিঅক্সিডেণ্টেৰে পৰিপূৰ্ণ। ই বিষ হ্ৰাস কৰাৰ লগতে চৰ্দি আৰু কাহৰ পৰাও উপশম কৰে।
ফুস্কাৰ পৰা হ'ব পৰা সমস্যাসমূহঃ
ফুস্কা খোৱাৰ ভাল গুণাগুণৰ লগতে ইয়াৰ কিছুমান বেয়া গুণাগুণ আছে। অত্যাধিক ফুস্কা খালে ডায়েৰিয়া, ডিহাইড্ৰেচন, বমি, জণ্ডিচ, পাচনশক্তি প্ৰভাৱিত কৰা, মৃদু বা তীক্ষ্ণ পেটৰ বিষ আৰু পেট ফুলা আদিৰ দৰে সমস্যা হ'ব পাৰে। ফুস্কা বেছিকৈ খোৱাৰ ফলত ৰক্তচাপৰ সমস্যা বৃদ্ধি হ'ব পাৰে।কিয়নো, ইয়াত ফুস্কাৰ পানীত বৃহৎ পৰিমাণত নিমখ ব্যৱহাৰ কৰা হয়, যি ৰক্তচাপ বৃদ্ধি কৰে। ইয়াৰ উপৰিও, ফুস্কা ভাজিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা তেল কেইবাবাৰো ব্যৱহৃত হয়।
এনেধৰনৰ আৰু বহু নজনা কথা জানিবলৈ এই লিংকত ক্লিক কৰক - https://www.নজনা তথ্য.in
বিঃদ্ৰঃ এই লেখা Social Media Journalism ফেচবুক গ্ৰুপৰ এগৰাকী সন্মানীয় সদস্যা ৰেখামণি চাৰিঙীয়াৰ দ্বাৰা গ্ৰুপত প্ৰকাশিত।আপোনালোকেও যদি কোনো লেখা বা গল্প আমাৰ ৱেবছাইটত প্ৰকাশ কৰিব বিছাৰে তেন্তে আপোনালোকৰ লেখা সমূহ আমাৰ ফেচবুক গ্ৰুপৰ সদস্য হৈ তাত প্ৰকাশ কৰিব পাৰে।নিৰ্বাচিত লেখা সমূহ লেখকৰ নাম আৰু ছবি সহ আমাৰ ৱেবছাইটত প্ৰকাশ কৰা হব। ( Assamese Health Tips )
আমাৰ ফেচবুক গ্ৰুপৰ লিংক - SMJ24.facbookgroup
আমাৰ ফেচবুক পেজৰ লিংক - www.SMJ24.facebook page
No comments:
Post a Comment