এসাজ পুষ্টিকৰ আৰু স্বাস্থ্যসন্মত খাদ্য খাবৰ বাবে আমি যে কি কি নকৰো । বজাৰত বিচাৰি বিচাৰি ভাল ভাল শাক-পাচলি , ভাল মছলা , ভাল তেল , ভাল চাউল আনো । ( Assamese Fact )
তাৰ পিছতো পাকঘৰত 2-3 বাৰকৈ ধুই চাফা কৰাৰ পিছতহে ৰন্ধা হয় আৰু তাৰ পিছতহে খোৱা হয় । মুঠৰ ওপৰত খোৱা খাদ্যৰ ক্ষেত্ৰত আমি কেতিয়াও আপোচ নকৰো ।
কিন্তু এইবোৰৰ উপৰিও আপুনি ভাবি চাইছেনে , যে আপুনি ৰন্ধা বঢ়া কৰা , খোৱা বস্তু থোৱা , খাদ্য খোৱা বাচনবোৰ কিমান স্বাস্থ্যসন্মত ?
হয়তো এইটো দিশত বহুত কম মানুহেহে গুৰুত্ত্ব দিয়ে । কিন্তু এইটো ক্ষেত্ৰতো আন আন খোৱা বস্তুৰ সমানেই গুৰুত্ত্ব দিয়াটো দৰকাৰ ।
অতীতত ৰজা- মহাৰজাসকলে সোণ-ৰূপ আদিৰ বাচনত খাদ্য খাইছিল । প্ৰজাসকলে তাম , পিতাল , কাঁহ আদিৰ বাচনত খাদ্য খাইছিল । এই সকলোবোৰ স্বাস্থ্যসন্মত আছিল ।
কিন্তু আধুনিক যুগত এনে কিছুমান সহজলভ্য বস্তু আহি পৰিছে যে যিবিলাকে আমাৰ কাম অতি সহজতে আৰু কম সময়ৰ ভিতৰত কৰি দিয়ে । যাৰ বাবে আমি এই সহজলভ্য বস্তুবোৰ গ্ৰহণ কৰিব ধৰিছোঁ ।
বৰ্তমান দিনত ঘৰত আতাইতকৈ বেছি ব্যৱহাৰ হোৱা বাচন হল এলুমিনিউমৰ । এইবিধ ধাতু আমাৰ শৰীৰৰ বাবে একেবাৰেই অনুপযোগী । এলুমিনিউমৰ বাচনত ৰন্ধা খাদ্য খালে মানুহৰ শৰীৰত ডাঙৰ ডাঙৰ 40 তাৰো ওপৰত ৰোগ হব পাৰে । এইবিধ ধাতু শৰীৰে গ্ৰহণ কৰিব নোৱাৰে , কিডনী ফিল্টাৰ কৰি উলিয়ায় দিব নোৱাৰে । শৰীৰৰ বিভিন্ন ঠাইত টেমুনাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে , হাওঁফাওঁৰ ৰোগ যেনে টিবি , হাঁপানী , ব্ৰংকাইটিছ আদি হব পাৰে । Type 2 ডায়েবেটিচ , উচ্চ ৰক্তচাপ আদিও হব পাৰে । ( Assamese Fact )
আমাৰ সমাজত এলুমিনিউমৰ প্ৰচাৰ কেতিয়াও নাছিল । চিপাহী বিদ্ৰোহৰ পিছত 1860 চনত ব্ৰিটিছ সকল আকৌ ঘূৰি আহি নতুন নতুন আইন বনাই ভাৰতীয়সকলক জেলত ভৰাই থব ধৰিলে আৰু জেলত এলুমিনিউমৰ বাচনত খাব দিছিল , যাতে কয়দীসকল সোনকালে বেমাৰ হৈ মৃত্যু হয় । তেতিয়াৰ পৰাই জেলত এইবিধ ধাতুৰ বাচন ব্যৱহাৰ হৈ আহিছে ।
আমি একো বুজি নাপাই নিজকে আধুনিক কৰি সকলোৰে ঘৰে ঘৰে এইবিধ বিষাক্ত ধাতু সোমাই লৈছোঁ ।
তাৰ পিছতে হল Bone In China বা Fine bone China ।
আজিকালি মানুহৰ পাকঘৰত এইবিধ বস্তুৰ জনপ্ৰিয়তা বহুত বাঢ়ি গৈছে । সহজতে ভাঙি নাযায় আৰু পাতল হোৱা বাবে মানুহে পছন্দ কৰে । কিন্তু ভাবি চাইছেনে এবাৰ , যে এইবোৰ বনায় কিহেৰে ?
ইংৰাজীত 'Bone ' শব্দৰ অৰ্থ হল হাড় । অৰ্থাৎ চীনৰ হাড়ৰ দ্বাৰা বনোৱা বাচন ।
চীনত মানুহে কুকুৰ আটাইতকৈ বেছি খায় , তাৰ পিছত গাহৰি আৰু তাৰ পিছত গৰু ।
কিহৰ হাড়ৰে এইবোৰ বাচন বনায় নিজেই ভাবি লওক ।
তাৰ পিছত হল Non-stick . কম তেলত , কম গেছত ৰন্ধা বঢ়া হয় বাবে গৃহিনীসকলে বহুত পছন্দ কৰে এইবিধ বাচন । কিন্তু আপুনি হয়তো নাজানে যে এইবিধ গৰম কৰিলে নিৰ্গত হোৱা ৰাসায়নিক দ্ৰৱ্যই কেঞ্চাৰৰ কৰক হব পাৰে ।।
গতিকে সকলো ৰাইজলৈ এটি অনুৰোধ , এইবিলাক বাদ দি আমাৰ থলুৱা সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰক । স্বাস্থ্যও থাকিব , ধনো থাকিব ।
কাঁহ পিতলৰ বাচন হল বৰ্তমান দিনত উত্তম । এটা হোকিন্সৰ 5 লিটাৰ কুকাৰ 1500-2000 টকা লাগে
।
কিন্তু ভাত বনাবৰ বাবে কাঁহ বা পিতলৰ দেক্সি এটা 700-800 টকাত পাই যায় ।
অসমৰ টকা অসমতেই থাকিব ।
তাতকৈও ভাল হল মাটিৰ বাচন । যদি মাটিৰ বাচনত খাদ্য বনায় , সেই খাদ্য দেৱতাই খোৱাৰ যোগ্য হয় বুলি কোৱা হয় ।
তাৰোপৰি আমাৰ কুমাৰ , হীৰা আদি লোকসকল নিজৰ লৰা ছোৱালীক দুবেলা দুমুঠি ভালকৈ খুৱাব পাৰিব আৰু স্কুল কলেজটো পঠাব পাৰিব ।
এনেধৰনৰ আৰু বহু নজনা কথা জানিবলৈ এই লিংকত ক্লিক কৰক - https://www.নজনা তথ্য.in
বিঃদ্ৰঃ উক্ত লেখা সন্মানীয় আচাৰ্য পংকজ পাঠক ডাঙৰীয়াৰ দ্বাৰা আগবঢ়োৱা হৈছে।আপোনালোকেও যদি কোনো লেখা বা গল্প কবিতা,বা-বাতৰি ইত্যাদি আমাৰ ৱেবছাইটত প্ৰকাশ কৰিব বিছাৰে তেন্তে আপোনালোকৰ লেখা সমূহ আমাৰ ফেচবুক গ্ৰুপত প্ৰকাশ কৰিবলৈ নতুবা আমাৰ ফেচবুক পেজ/ SMJ24 ৰ মুখ্য পৰিচালন সঞ্চালক দিব্য জ্যোতি দত্তৰ ফেচবুক পেজৰ ইনবক্সত প্ৰেৰণ কৰিবলৈ আহ্বান জনালো।নিৰ্বাচিত লেখা সমূহ লেখকৰ নাম আৰু ছবি সহ আমাৰ ৱেবছাইটত প্ৰকাশ কৰা হব,ধন্যবাদ। ( Assamese Fact )
আমাৰ ফেচবুক গ্ৰুপৰ লিংক - SMJ24.facbookgroup
আমাৰ ফেচবুক পেজৰ লিংক - www.SMJ24.facebook page
দিব্য জ্যোতি দত্তৰ ফেচবুক পেজৰ লিংক - Dibya Jyoti Dutta/Fb page
No comments:
Post a Comment