শিশুসকলক তীব্ৰ ঠাণ্ডাৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰি ৰখাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ । এই ঋতুৰ ফলত চৰ্দি, জ্বৰৰ দৰে সমস্যা হয়।
( Assamese Health Tips )
শিশুসকলক ঠাণ্ডাৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰিবলৈ ভালদৰে কাপোৰে ঢাকি ৰাখিব আৰু তেওঁলোকৰ আহাৰত গৰম আৰু ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বঢ়োৱা খাদ্য অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব।
শীতকালত শিশুসকলক যথেষ্ট যত্নৰ প্ৰয়োজন। বৰ্ধিত ঠাণ্ডাত, কেৱল গৰম কাপোৰ পিন্ধিলেই যথেষ্ট নহয় লগতে খাদ্যৰ প্ৰতি সমান মনোযোগ দিয়াও গুৰুত্বপূৰ্ণ । এই ঋতুত, শিশুসকলক এনে বস্তু খুৱাব লাগে যি শৰীৰক ভিতৰৰ পৰা গৰম ৰাখে। যি শৰীৰক ৰোগৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰে। এই ঋতুত শিশুক খুৱাব লগা খাদ্য সামগ্ৰীৰ বিষয়ে জানোঁ আহক ।
১) আমলখি
আমলখি ভিটামিন চি সমৃদ্ধ আৰু অতি পুষ্টিকৰ। সোৱাদ অনুসৰি অলপ নিমখ আৰু হালধি যোগ দিলে শিশুৱে খাই ভাল পাব। ভিটামিন চি-য়ে শৰীৰত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰে আৰু চৰ্দি-জ্বৰ আদিৰ দৰে ৰোগৰ লগত যুঁজিবলৈ শৰীৰক শক্তি প্ৰদান কৰে ।
২) সেউজীয়া শাক-পাচলি
সপ্তাহত এদিন, আপোনাৰ সন্তানক পাচলিক নতুন ধৰণেৰে বনাই খুৱাব । তেওঁলোকক সতেজ সেউজীয়া পাচলি যেনে সতেজ পালেং শাক, মেথি, পিয়াজ খুৱাওক। লগতে, আপুনি তেওঁলোকক পালক পনিৰ বা পালক ৰাইচ খুৱাব পাৰে। চেণ্ডউইচত সেউজীয়া পাচলি যোগ দিয়ক আৰু ইয়াক কেঁচুৱাটোক খাবলৈ দিয়ক। এই খাদ্যই তেওঁলোকৰ শৰীৰত বহুতো পুষ্টি দিয়ে। ( Assamese Health Tips )
৩) ৰঙা আলু বা মিঠা আলু
ৰঙা আলুত পুষ্টি থাকে আৰু লগতে খাবলৈ সুস্বাদু হয়। আপুনি ইয়াক ভাজি আৰু তাৰ ওপৰত চাট মচলা প্ৰয়োগ কৰি শিশুসকলক দিব পাৰে। বা গৰম মিঠা আলু এটাত ঘিউ যোগ দিয়ক আৰু শিশুসকলক খাবলৈ দিয়ক।
৪) বাদাম
শীতকালত শুকান ফলবোৰে শৰীৰ গৰম ৰাখিবলৈ কাম কৰে। শিশুক কাজুবাদাম, কাঠবাদাম, চিনাবাদাম আৰু আখৰোট খুৱাব। সোৱাদ বঢ়াবলৈ আপুনি ইয়াক পাতলকৈ ভাজিব পাৰে। মেটাবলিজমৰ লগতে শিশুৰ আহাৰত প্ৰ'টিনৰ পৰিমাণো বৃদ্ধি কৰে। বাদামবোৰ শিশুসকলৰ বাবে স্বাস্থ্যকৰ জলপানৰ দৰে।
৫) হালধি
এই ঋতুত কেঁচুৱাক এগিলাচ হালধি মিলোৱা গাখীৰ খাবলৈ দিয়ক। ই শৰীৰলৈ উষ্ণতা আনিদিয়ে আৰু ফ্লুক দূৰত ৰাখে। হালধি গাখীৰে শৰীৰত ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ কাম কৰে। গতিকে শিশুক ইয়াক পান কৰিবলৈ অভ্যাস কৰোৱা উচিত।
৬) গুড়
শীতকালত গুড়ৰ সেৱন কৰাটো বৃদ্ধি কৰিব লাগে। ঠাণ্ডা আৰু কাহত আদাৰ সৈতে গুড় খোৱাটোৱে যথেষ্ট সকাহ দিয়ে। গুড় চেনীতকৈ অধিক স্বাস্থ্যকৰ। আপুনি চেনীৰ সলনি মিঠা ব্যঞ্জনএটাত গুড় যোগ দিব পাৰে আৰু শিশুটোক দিব পাৰে। বা কেৱল সাধাৰণ গুড় খোৱাটোৱে শিশুসকলৰ শৰীৰ গৰম কৰি ৰাখে।
৭) কণী
শীতকালত কেঁচুৱাটোক প্ৰতিদিনে এটা সিজোৱা কণী দিয়ক। ই শৰীৰক গৰম কৰি ৰাখে আৰু লগতে শক্তি আৰু পুষ্টি প্ৰদান কৰে। সিজোৱা কণীৰ উপৰিও, আপুনি অমলেট বনাব পাৰে আৰু কেঁচুৱাটোক খুৱাব পাৰে। তেওঁলোকক কণী খাবলৈ ভাল পোৱা ধৰণে দিয়ক, কিন্তু নিশ্চিতভাৱে তেওঁলোকক প্ৰতিদিনে কণী খুৱাব।
৮) চুপ
ঠাণ্ডাদিনত এক বাটি চুপতকৈ ভাল একো হব নোৱাৰে । শীতকালত আপোনাৰ কেঁচুৱাক গৰম কৰি ৰাখিবলৈ চুপ হৈছে এক সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ খাদ্য সামগ্ৰী। চুপত কিছু পাচলি যোগ দিয়ক আৰু ইয়াক সুস্বাদু আৰু পুষ্টিকৰ কৰি তোলক। যদি আপুনি ননভেজ খায় তেন্তে শিশুটোক চিকেন চুপ দিয়াটো সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ হ'ব।
৯) গাজৰ
প্ৰায় প্ৰতিটো শিশুৱে গাজৰৰ মিঠা সোৱাদ ভাল পায়। আপুনি গাজৰৰ পুডিং, পাচলি বা চালাড হিচাপেও কেঁচুৱাটোক দিব পাৰে। গাজৰত পোৱা ভিটামিন এ-য়ে শিশুসকলক স্বাস্থ্যৱান কৰে আৰু তেওঁলোকক সংক্ৰমণ-এলাৰ্জিৰ পৰা আঁতৰাই ৰাখে।
এনেধৰনৰ আৰু বহু নজনা কথা জানিবলৈ এই লিংকত ক্লিক কৰক - https://www.নজনা তথ্য.in
বিঃদ্ৰঃ উক্ত লেখা ইন্টাৰনেটৰ পৰা সংগ্ৰহ কৰা তথ্যৰ ওপৰত আধাৰিত। ( Assamese Health Tips )
No comments:
Post a Comment